Συνέντευξη με μια φοιτήτρια της Κτηνιατρικής.

28 Aug

Η Αναστασία Αριστοτελεία Χονδρονικόλα είναι τεταρτοετής φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισήχθη πρώτη στο Τμήμα αυτό το 2017 συγκετρώνοντας 17722 μόρια. Παρακάτω, απαντά σε ορισμένα καίρια ερωτήματα που απασχολούν αρκετούς υποψήφιους οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Την ευχαριστούμε θερμά για τις κατατοπιστικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις της και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία της! Τέλος, ευχαριστούμε την Αναστασία και τη Λούσι για την πολύ γλυκιά φωτογραφία που μας παραχώρησαν.

-Πόσα χρόνια είναι οι σπουδές στην Κτηνιατρική και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών;

Η Κτηνιατρική σχολή είναι πενταετής, τα περισσότερα μαθήματά της έχουν τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό κομμάτι, δηλαδή θεωρίες και εργαστήρια αντίστοιχα. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα προαπαιτούμενα όπως η ανατομία και η φυσιολογία. Φυσικά στο 4ο και το 5ο έτος ο φοιτητής εξοικειώνεται με την κτηνιατρική πράξη, καθώς εφαρμόζει και εμπλουτίζει τις γνώσεις του στις κλινικές. Προϋπόθεση της προαγωγής ενός φοιτητή σε αυτές είναι το να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα προαπαιτούμενα μαθήματα που κατανέμονται μεταξύ άλλων  στα 2 πρώτα χρόνια της σχολής.

-Ποιο μάθημα σου φαίνεται πιο ενδιαφέρον και γιατί ;

Θεωρώ ότι όλα τα μαθήματα έχουν ενδιαφέρον. Υπάρχουν τα αμιγώς ιατρικά μαθήματα όπως ανατομία, φυσιολογία, φαρμακολογία αλλά και άλλα μαθήματα όπως η τεχνολογία τροφίμων, η γενετική, η μελισσοπαθολογία, η εκτροφή και παθολογία υδρόβιων οργανισμών. Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη Μικροβιολογία και συγκεκριμένα το κομμάτι των λοιμωδών νοσημάτων που δεν αφορούν αποκλειστικά τα ζώα αλλά και όσα νοσήματα μεταδίδονται και  στον άνθρωπο (ζωονόσοι). Μιλάμε πλέον για ενιαία υγεία, διότι ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με ό,τι τον περιβάλλει και η υγεία δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο του οργανισμού ή στη σχέση μεταξύ οργανισμών του ίδιου είδους αλλά επεκτείνεται στη σχέση μεταξύ των ειδών και στη σχέση οργανισμών-περιβάλλοντος.

-Τι είδους προοπτικές έχει το επάγγελμα του κτηνιάτρου;

Ένας κτηνίατρος μπορεί να ανοίξει το δικό του ιατρείο μικρών ζώων, να κουράρει κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγικών ζώων, να δουλέψει στον έλεγχο τροφίμων και τον ευρύτερο τομέα αυτών και να ασχοληθεί με την έρευνα σε ινστιτούτα, στη φαρμακοβιομηχανία κ.ά.

-Μπορεί κάποιος που έχει σπουδάσει Κτηνιατρική, να ασχοληθεί με την έρευνα;

Ναι φυσικά, ο κτηνίατρος μπορεί να ασχοληθεί  με αυτήν και μάλιστα προτιμάται, έχοντας την κατάλληλη ειδίκευση. Τρόφιμα, εμβόλια, φάρμακα, γενετική είναι ένα δείγμα των αντικειμένων με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

-Τι μεταπτυχιακά μπορεί να κάνει κανείς στην Κτηνιατρική;

Μετά τη λήψη του πτυχίου, σε μεταπτυχιακό επίπεδο υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Αυτές αφορούν τη χειρουργική και την παθολογία ζώων συντροφιάς. Φυσικά μπορούν να ακολουθήσουν και οι διδακτορικές διατριβές.

-Ποιος ο βαθμός επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Θα έλεγα ότι ο  κτηνίατρος τώρα αρχίζει να αξιώνεται στην Ελλάδα. Όσον αφορά το καθαρά ιατρικό κομμάτι, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο καθώς αυξάνονται η ευαισθητοποίηση και η υπευθυνότητα των ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, ο κτηνίατρος έχει τον σεβασμό όλων και αναγνωρίζονται ο πολυδιάστατος ρόλος και οι δυσκολίες που έχει. Η κτηνιατρική λόγω των πολλών εξόδων της, έχει χώρο για πολλούς ανθρώπους ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να υπηρετήσεις την κτηνιατρική από οποιαδήποτε θέση, πρέπει να την λατρέψεις και να της αφοσιωθείς.

2 Replies to “Συνέντευξη με μια φοιτήτρια της Κτηνιατρικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.